Nies Cools (Reismicrobe)

Als het kriebelt
moet je reizen

Wat begon als een pagina met vakantieavonturen en -foto’s voor vrienden en familie eindigde in de blog 'Reismicrobe' en een gelijknamig Instagramprofiel met bijna 9000 volgers.

“Een uit de hand gelopen hobby, die onderdeel geworden is van wie ik ben en wat ik doe.” Achter Reismicrobe schuilt de 32-jarige ondernemende mama Nies Cools. Naast fulltime mama en blogger werkt deze selfmade woman als social media coach in haar eigen bedrijf 'Socialized'. Hoe Nies dat allemaal volhoudt? “Op tijd de stopknop indrukken en op reis vertrekken.”

1

zoals de naam reismicrobe al zegt, reis jij heel graag. Hoe is die passie voor reizen ontstaan?

Eigenlijk ben ik op dat vlak een laatbloeier. Ik heb de reismicrobe niet van thuis meegekregen. Mijn ouders hebben een boomkwekerij, waardoor wij vroeger nooit voor een lange periode op vakantie konden gaan. Zeker niet in de zomer, want dan moesten de planten water krijgen. In het middelbaar heb ik toerisme gestudeerd, dus de kriebel om te reizen zat altijd wel ergens in mij. Pas tijdens mijn huwelijksreis in Thailand zijn mijn ogen opengegaan en heeft mijn passie voor reizen vorm gekregen. Ik ben er verliefd geworden op de natuur, de mensen en het eten. Daar hebben mijn man en ik ook afgesproken om de dagelijkse ratrace vaker stop te zetten door samen op reis te vertrekken. En dat blijven we doen.

2

Wat is de mooiste plek die je ooit bezocht hebt?

Dat is geen gemakkelijke keuze, want ik heb ondertussen al heel veel mooie plaatsen gezien. Als ik echt moet kiezen, ga ik voor Mexico. Wat een prachtig land! Vooral het gezellige bergdorpje San Cristobal de las Casas heeft een diepe indruk op me gemaakt. Tijdens die reis hebben we samen met een lokale gids een authentiek Maya-dorp bezocht, waar nog Maya’s wonen. De gids was ook van die stam afkomstig en had dus veel connecties. Het was toen bijna Pasen, waardoor er veel rituelen en processies in het dorp plaatsvonden. Dankzij hem hebben we het ritueel van een spirituele leider meegemaakt, waar zelfgestookte alcohol rondging. Die ervaring staat in mijn geheugen gegrift, omdat ik weet hoe uniek ze is. Zoiets heeft niet elke toerist gezien.

3

Welke verborgen parels heb je tijdens het reizen al ontdekt?

Tijdens onze rondreis in Noord-Marokko zijn we in Fez beland. Een stad die steeds populairder wordt onder de citytrips. Daar bezochten we net als heel wat andere toeristen Chefchaouen, de blauwe stad. Eigenlijk is die plek dus geen verborgen parel meer. Een beetje verderop ligt de havenstad Larache, waar we verbleven. Een authentiek Marokkaans stadje met weinig toeristen. Wat een ontdekking!

4

WELK UITZICHT GA JE NOOIT VERGETEN?

Ik heb al verschillende mooie panorama’s gezien, maar het uitzicht op de Three Rondavels in Zuid-Afrika springt er voor mij bovenuit. Tijdens een panoramaroute met de auto hebben we daar een tussenstop gemaakt. Een waanzinnig mooi uitzicht waar ik stil van werd.

5

Waar gaat je volgende trip naartoe?

Onze volgende reisbestemming is Mallorca. Bij mij begint de zoektocht naar een reis meestal een paar weken voor het vertrek. Heel vaak leg ik op voorhand geen bestemming vast, maar bekijk ik online welke vluchten op dat moment goedkoop zijn. Uit de verschillende mogelijkheden kies ik dan samen met mijn man onze uiteindelijke vakantiebestemming. Deze keer is het Mallorca geworden. Op zich is dat een heel toeristisch eiland. Daarom gaan we waarschijnlijk met een huurauto naar het noorden of het oosten rijden, waar rustige vakantiehuisjes staan.

“De blauwe stad Chefchaouen is misschien geen verborgen parel meer, maar wel een betoverende plaats die je niet mag overslaan tijdens een reis naar Marokko.”

6

Je hebt een zoontje van 2 jaar, Morris. Hoe combineer je het reizen met het moederschap?

Veel mensen zeiden op voorhand dat mijn man en ik nog moesten genieten van het reizen nu we nog geen kinderen hadden. Daarna zou het er toch niet meer van komen. Jaarlijkse tripjes naar Centerparks zag ik niet zitten, want ik was ervan overtuigd dat reizen met een kindje wel kan. Via Instagram kwam ik op andere blogs terecht. Zo ontdekte ik gelukkig heel wat gezinnen met kinderen die de wereld rondreizen. Plots bleek reizen met kleine kinderen wel perfect mogelijk. Het grote voordeel is dat we voorlopig nog niet aan schoolplicht verbonden zijn, waardoor we veel vrijheid hebben wat reizen betreft. Toch is het soms wikken en wegen. Zo waren we van plan om in het najaar 3 maanden in Azië rond te trekken. Helaas komt het Zika-virus overal in Azië voor, wat vrij gevaarlijk is voor Morris. Bovendien droomden mijn man en ik van een tweede kindje. Toen hebben we een keuze moeten maken: gaan we voor een tweede kindje of voor de reis? Uiteindelijk besloten we om de reis op on hold te zetten. Een goede beslissing, want ondertussen zijn we in blijde verwachting.

7

Wat zou je andere ouders aanraden die een reis met hun gezin gepland hebben?

Mijn ultieme raad voor andere reizende ouders: stel je flexibel op. Verwacht op reis niet dat alles zoals thuis verloopt. Laat het dagelijkse ritme los. Binnenkort gaan wij naar Mallorca. Daar wordt om 21.00 uur pas gegeten. Als toerist kunnen we dus niet verwachten om tegen 18.00 uur onze voeten onder tafel te schuiven of ons kind om 19.00 uur in bed te stoppen. Ik merk dat dat voor veel ouders een struikelblok is, maar kinderen zijn veel flexibeler dan we denken. Als ouders zich soepel opstellen, gaan kinderen daar automatisch in mee.

Een andere tip is om altijd rustig te blijven. Op reis vertrekken brengt de nodige stress met zich mee. Kinderen voelen de spanning van hun ouders natuurlijk ook. Daarom is het volgens mij beter om hen bij het hele gebeuren te betrekken en kalm te blijven. Dan straal je dat af op je kinderen. Denk op voorhand ook goed na over afleiding op het vliegtuig, zoals boekjes, eten of een iPad. Morris is best een Duracell-konijn dat niet stil kan zitten. Toch verlopen onze vluchten altijd vlot. Dat komt enerzijds doordat we altijd rustig blijven, maar ook omdat we afleiding voorzien. Door die twee te combineren kan het niet mislopen.

“Het uitzicht op de Three Rondavels in Zuid-Afrika was zo
waanzinnig mooi dat ik er stil van werd.“

8

Welke steden/landen staan er nog op jouw to-dolijst?

Heel hoog op mijn to-dolijstje staat teruggaan naar Azië. Vietnam, Cambodja, Laos en Myanmar spreken me enorm aan. En hoewel ik eerst geen feeling met Marokko had, sta ik er nu zot van. Ik ben er ondertussen 3 keer geweest en dat is me telkens zo goed bevallen. Daardoor heb ik zin gekregen om eens naar Namibië of Tanzania te gaan. Ook Srilanka heeft een hoge plaats op mijn verlanglijst. Voor de volgende verre reis gaat mijn voorkeur uit naar Azië. Liefst Thailand. De eerste reisbestemming van ons gezinnetje van vier wordt sowieso Azië.

9

Wat is jouw ultieme reistip voor andere globetrotters?

Go with the flow. Van het begin tot het einde van de reis. Leg op voorhand niet teveel vast, maar stap ook niet compleet onvoorbereid op het vliegtuig of in de auto. Zeker niet met kinderen. Stippel dus een beetje uit wat je zeker wil doen, maar maak geen strakke dagplanningen. Bekijk ’s morgens bij het ontbijt waar je zin in hebt en beslis op basis daarvan wat je die dag gaat doen. Pin je ook niet vast op een bestemming, maar laat je leiden door het aanbod van de vluchten. Zo kom je op leuke plaatsen waar je jezelf misschien nooit gezien had. Niets zo leuk als verdwalen in onbekende straatjes en verstopte plekjes ontdekken.

10

Wat moet er sowieso mee in je valies?

Eigenlijk kan ik op vakantie heel veel missen. Enkel mijn fototoestel wil ik altijd bij me hebben. Verder neem ik ook steeds een paar goede stapschoenen mee. In mijn geval zijn dat Teva-sandalen. Zo kunnen mijn voeten voldoende ademen en krijgen ze toch het nodige comfort. Ook een draagzak mag als reizende mama niet in mijn valies ontbreken.

11

Hoe bescherm je je ogen op vakantie?

Op vakantie bescherm ik mijn ogen altijd met een zonnebril. Ik reis veel en hecht belang aan de verzorging van mijn ogen. Je hebt maar één paar kijkers gekregen, dus draag er zorg voor.

12

Je deelt heel veel op je blog. Is er iets wat je volgers nog niet over Nies weten?

Ik denk dat veel mensen niet weten dat ik een laatbloeier ben wat het reizen betreft. En dat ik nog heel veel landen niet bezocht heb.


Wil je weten welke plaatsen ik wel allemaal gezien heb? Of heb je vragen over het reizen met kinderen? Op mijn blog lees je al mijn reisavonturen.